Η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια κινητή εορτή που εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα και φέτος γιορτάζεται στις 27 Φεβρουαρίου.

Η μέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής από τη μια, και το τέλος της Αποκριάς από την άλλη και πήρε την ονομασία της από τους Χριστιανούς, καθώς σώμα και πνεύμα «καθαρίζονται» με την έναρξη της νηστείας. Νηστεία η οποία διαρκεί 40 ημέρες, ακριβώς όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Διάφορα είναι τα έθιμα ανά την Ελλάδα που σχετίζονται με αυτή τη γιορτή, με πιο χαρακτηριστικό ίσως το πέταγμα του χαρταετού. Η αγαπημένη παράδοση των μικρών κυρίως παιδιών έχει και αυτή τον συμβολισμό της: το πέταγμα του χαρταετού μοιάζει με το ανθρώπινο πνεύμα, το οποίο είναι πλασμένο όχι για να βρίσκεται στη γη, αλλά για να πετά στα ουράνια, και έτσι με αυτόν τον τρόπο ερχόμαστε λίγο πιο κοντά στον Θεό. Πολλοί είναι αυτοί που δεν αγοράζουν απλά τον αετό τους, αλλά ξεκινούν τις προετοιμασίες μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, και τον «χτίζουν» από την αρχή μόνοι τους. Είναι μια «τέχνη» που σε πολλές οικογένειες διδάσκεται από γενιά σε γενιά.

Εκτός όμως από τον χαρταετό, η μέρα αυτή είναι συνδυασμένη φυσικά και με συγκεκριμένα εδέσματα, στο πλαίσιο πάντα της νηστείας που αναφέραμε και παραπάνω. Η λαγάνα (τύπος ψωμιού που παράγεται μόνο εκείνη τη μέρα), ο χαλβάς, η φασολάδα, ο ταραμάς, είναι γεύσεις που δε λείπουν από κανένα τραπέζι τη μέρα της Καθαράς Δευτέρας.

Στην Παραλία Οφρυνίου-Costa Ofrynio, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα Κούλουμα, όπως συνηθίζεται να λέγεται η γιορτή αυτή, γιορτάζονται με κέφι, καλό φαγητό, παραδοσιακή μουσική και καλή παρέα. Πλήθος κόσμου (ντόπιοι, άνθρωποι από τις γύρω περιοχές, αλλά και τουρίστες) απολαμβάνει την αύρα του Αιγαίου πετώντας χαρταετό στην παραλία, διασκεδάζει στις τοπικές εκδηλώσεις ή επισκέπτεται μια από τις ψαροταβέρνες.

 

NIKOLAOS KOURTIDIS SINGLE MEMBER LLC | OFRYNIO BEACH | VAT 997584800 | GEMI 131727530000

Copyright by Kourtidis Group. All Rights Reserved.
IT. Dept - Kourtidis Group

NIKOLAOS KOURTIDIS SINGLE MEMBER LLC | OFRYNIO BEACH | VAT 997584800 | GEMI 131727530000