Αμυγδαλιά: σύμβολο αναγέννησης

Για εμάς στην Παραλία Οφρυνίου-Costa Ofrynio ο ερχομός της άνοιξης είναι συνώνυμος με την άνθηση της αμυγδαλιάς. Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της περιοχής ασχολείται με τη γεωργία, με τα αμύγδαλα να αποτελούν μια από τις βασικές τοπικές καλλιέργειες. Έτσι λοιπόν, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ο τόπος πλημμυρίζει από τα άνθη αυτού του φυτού, η πλάση παίρνει το χαρακτηριστικό λευκό-ροζ χρώμα του και μια γλυκιά ευωδία κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα.

Πόσοι από εσάς όμως γνωρίζετε τον μύθο σχετικά με αυτό το φυτό που βρίσκεται σε αφθονία στην περιοχή μας;

Σύμφωνα λοιπόν με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο γιος του βασιλιά Θησέα Δημόφων, μετά τη λήξη του τρωικού πολέμου, βρέθηκε στους Βισάλτες. Εκεί, γνώρισε τη Φυλλίδα*, κόρη του βασιλιά Σίθωνα, και οι δύο νέοι δεν άργησαν να ερωτευτούν και αρραβωνιάστηκαν.

Ο Δημοφώντας όμως έπρεπε να φύγει στην Αθήνα και έτσι αποχωρίστηκε την αγαπημένη του, η οποία όσο ο αρραβωνιαστικός της καθυστερούσε να γυρίσει κοντά της, τόσο μαράζωνε. Οι θεοί, για να τη σώσουν από αυτό το μαρτύριο, τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο.

Όταν ο Δημοφώντας τελικά επέστρεψε εκεί όπου θα τον περίμενε η Φυλλίδα, είδε μπροστά του έναν ξεραμένο κορμό, και μόλις κατάλαβε τί είχε συμβεί τον αγκάλιασε, και τότε το δέντρο άρχισε να ανθίζει. Έτσι γεννήθηκε η αμυγδαλιά, και από τότε αποτελεί ένα σύμβολο αγάπης και αναγέννησης.

*Η περιοχή μεταξύ του όρους Παγγαίου και των ποταμών Αγγίτη και Στρυμόνα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ονομαζόταν «Φυλλίς».

NIKOLAOS KOURTIDIS SINGLE MEMBER LLC | OFRYNIO BEACH | VAT 997584800 | GEMI 131727530000

Copyright by Kourtidis Group. All Rights Reserved.
IT. Dept - Kourtidis Group

NIKOLAOS KOURTIDIS SINGLE MEMBER LLC | OFRYNIO BEACH | VAT 997584800 | GEMI 131727530000